Skip to main content

En ritualistisk resa in i ljuset

Användningen av diya-oljelamporna började för tusentals år sedan och fortsätter är idag. De är en hylling till livet och tänds framför allt vid glädjefyllda tillfällen så som inflyttningar, bröllop och den hinduistiska ljusfestivalen Diwali.

Att tända en diya, som är en ritual som utövas vid gryningen och skymningen, symboliserar individens medvetna förflyttning bort från mörkret och in i ljuset.

Diyans mjuka, runda former gör att den passar perfekt i handen. Själva lågan symboliserar renhet, godhet, upplysning, visdom och kunskap, medan oljan i lampan står för svagheterna i det mänskliga sinnet, så som hat, girighet och svartsjuka. Att tända bomullsveken – människosjälen – innebär att man befriar sig från själviska och materialistiska tankar.

‘Buenos Diya’ är det indiska varumärket Casegoods moderna nytolkning av den traditionella oljelampan. Den är gjuten i mässing, ett material som är känt för sin hållbarhet och diskreta elegans. Mycket av dess skönhet återfinns i de subtila variationerna av textur och form, vilka förstärks genom oljelampans långsamma patinering.

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro