Handgjord stämningsskapare
Historien om Alterlyset har sin början år 1950 när Jens Andreas Dahl Hansen skapade en gjutform för att tillverka stearinljus som inte krävde vare sig ljusstake eller kandelaber. Föga anade han att ljusen, som ursprungligen hette Hyggelys, skulle bli den föredragna ljuskälla i landets alla kyrkor.
Dahl Hansen blev snart en stor leverantör av fristående och handgjutna ljus till många av Danmarks kyrkor.
Att tända ljus är en djupt rotad tradition i Norden, där ljus tänds för att fira nära på som helst.
Vi tänder ljus till advent, jul, påsk, valborgsmässoafton, födelsedagar, bröllop, begravningar, dop eller bara för att skapa en mysig stämning. På hösten och vintern ger det flimrande ljuset från ett stearinljus ett milt och behagligt avbrott från de långa timmarna utan dagsljus. Att tända ljus är ett härligt sätt att långsamt börja en höst- eller vintermorgon – och en lika perfekt ritual för att varva ner och avsluta en hektisk dag.
Historiskt sett tändes de första ljusen redan för 2500 år sedan och på 1200-talet gjordes ljustillverkning till ett skråhantverk i Frankrike och England. Stearinljusen som vi känner dom i dag, föregicks av enkla oljelampor, där veken vilade i en oljebehållare.
Genom åren har det enkla stearinljuset från Alterlyset fått stor uppmärksamhet. Tack vare sin ändamålsenliga och typiskt danska industridesign är stearinljuset lika tidlöst som praktiskt, vilket har gjort de karakteristiska ljusen populära bland stämningssökande designälskare.
Den ikoniska danska designklassikern är konstruerad med en bred bas och den är tänkt att placeras direkt på ett bord, en bänk eller till och med på golvet, som en användbar och självlysande skulptur.
Än idag färdigställs ljusen från Alterlyset, som är gjorda av RSPO-certifierat vegetabiliskt stearin, för hand.