Skip to main content

När allt faktiskt har betydelse

Para en driven, designintresserad och detaljfokuserad arkitekt med en entreprenör och erfaren reklamare så blir resultatet All Matters Studio. Designstudion har sedan begynnelsen uteslutande jobbat med lokala material som förädlats av skickliga lokala hantverkare, och där alla delar en passion för sina respektive hantverk.

Pallen ‘Embla’ är studions signaturprodukt som fått stå som modell för deras arbete, där inspirationen hämtats från den lika traditionella som ödmjuka mjölkpallen som samtidigt förvandlats till en möbel relevant för vår tid. Studions grundare Anne-Mette Krolmark och Fredrik Widén finner sin inspiration under långa promenader i naturen och när de pysslar med sin 1930-tals mahognybåt.

Fotograf porträtt: Andy Liffner

Vad skulle du säga är svaret på varför du startade All Matters Studio?

Vårt studionamn All Matters är en påminnelse om att varje liten detalj verkligen spelar roll. Samtliga beslut i en designprocess får konsekvenser där vi som designers har ett ansvarar att ta fram produkter som motiverar ett visst resursanvändande. På All Matters ifrågasätter vi design och syfte med de produkter vi skapar och strävar alltid efter att hitta bättre, smartare och mer hållbara vägar framåt.

Era verk inbegriper en rad olika material och discipliner. Var är er signaturstil och hur visar den sig i era verk?

Vi strävar alltid efter att designa på ett hållbart sätt och skapa föremål som fungerar med flera användningsområden och inte bara är en del av pågående trender. Vi strävar efter att använda lokala råmaterial och att arbeta med lokala hantverkare som kan skapa vackra produkter som håller i det långa loppet.

Samtliga beslut i en designprocess får konsekvenser där vi som designers har ett ansvarar att ta fram produkter som motiverar ett visst resursanvändande.

Berätta om den kreativa processen bakom pallen ‘Embla’ och hur den kom till?

Jag gillar små pallar. De är alltid väldigt användbara i alla möjliga utrymmen. De är exempelvis praktiska att använda som nattduksbord eller som ett dekorativt inslag i ett vardagsrum. Pallen Embla är inspirerad av en traditionell mjölkpall och monterad enligt gamla skandinaviska hantverkstekniker.

Berätta gärna lite om hur och varför Embla står som en bra representant för er som designers och All Matters Studios motto?

Pallen tillverkas för hand på Nils Verners Verkstad utanför Uppsala. De första utgåvorna gjordes av almar som, på grund av almsjuka, avverkats bara några kilometer från snickeriet. Virket var utmärkt och vi tyckte det var synd att låta det gå till spillo. Pallarna som tillverkas av virket från dessa speciella träd är gjorda i en begränsad och numrerad upplaga.

Hur finner ni inspiration för era verk?

Jag finner inspiration från olika källor. Jag är väldigt inspirerad av naturen. Att vandra i Stockholms omgivningar är en ypperlig syssla för problemlösning. Inspiration hittar jag också i utställningar, i ett konstverk eller under mina dagliga besök på Pinterest. Fredrik, min sambo, stimuleras när han gör något helt annat, som att arbeta på vår gamla mahognybåt från 1936.

Ett urval objekt som vi tror du skulle gilla

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro