Skip to main content

Ett upplyst skapande

Det var en kombination av passionerat intresse av desingn och en djup teknisk och funktionell insikt som förde samman paret Charlotte Foussat och Javier Peces i det som resulterat i den gemensamma belysnings- och designstudion Simone & Marcel. Det förde dem också hem till Javiers hemstad Toledo i Spanien efter ett krinflackande liv med tillfälliga hem i Kina, USA och England. Utifrån sin bas i Toledo skapar dom uttrycksfulla lampor, ofta i alabaster, tillsammans med lokala och kunniga hantverkare.

Simone & Marcels kreationer är både lekfulla och eleganta. Inspirerade av kreativa tolkningar av vardagsting har paret hittat ett formspråk som ger deras lampor ett unikt uttryck samtidigt som de bidrar till den lokala ekonomin.

Charlotte Foussat Javier Peces Simone & Marcel
Charlotte Foussat Javier Peces Simone & Marcel

När vi ser era verk tänker vi på ord som tidlös, monumental och taktil. Vilka är inspirationskällorna bakom era lampor?

Vi finner inspiration till våra former överallt. När vi reser eller går runt i en stad observerar vi allt. Det kan handla om allt från formen på ett parasoll utanför en restaurang till en rolig seriefigurs utseende (som var inspirationen till bordslampan ‘Edna’ i alabaster). Vi har inspirerats av mat, monument, smycken och allt möjligt som korsar vår väg. Vi tenderar att föredra rundade, böjda former då de känns vilsamma för ögat. Vi leker med kontraster och mycket naturmaterial.

Eftersom vi själva är en duo fascinerar kreatörsduos oss. Hur arbetar ni två tillsammans och vilka respektive erfarenheter och kompetenser tillför ni till Simone & Marcel?

Vi är olika, kanske till och med fullständiga motsatser, vilket i sig är bra eftersom vi båda har starka personligheter och viljestyrka. Eftersom våra styrkor ligger inom olika områden kompletterar vi varandra. Annars hade det aldrig fungerat. I den dagliga verksamheten är Javier ansvarig för teknik, ekonomi, produktion och leverantörer. Jag sköter design, marknadsföring och försäljning. Alla strategiska beslut tar vi dock alltid tillsammans.

Charlotte Foussat Javier Peces Simone & Marcel

Vi finner inspiration till våra former överallt. När vi reser eller går runt i en stad observerar vi allt. Det kan handla om allt från formen på ett parasoll utanför en restaurang till en rolig seriefigurs utseende.

Charlotte Foussat Javier Peces Simone & Marcel
Charlotte Foussat Javier Peces Simone & Marcel

Kan du ge oss lite inblick i er kreativa process, från idé till slutlig produkt?

Den kreativa processen börjar när vi får en bra designidé, vilket ofta inträffar när vi är lediga och utanför studion. Jag är mer känslig för estetik än Javier, därför blir det oftast jag som frågar Javier vad han tycker om en viss designidé. Javier bestämmer sedan hur vi ska angripa idén med hänsyn till genomförbarhet och kostnad. Efter det skapar vi en prototyp i vår verkstad, fotograferar och laddar upp den på vår webbsida och på sociala medier. Under tiden letar vi lokala leverantörer som kan tillverka desginens olika beståndsdelar i små serier. Även om vi kan arbeta med vilket material som helst i vår egen verkstad är vi specialiserade på metallbearbetning. För andra material anlitar vi gärna lokala hantverkare och experter. All vår belysning designas och monteras i vår verkstad i Toledo.

Vi älskar er användning av alabaster. I vad ligger lockelsen till denna lokalt anskaffade natursten, och vad gör den lämplig för lamptillverkning?

Alabaster är en sten som liknar marmor men den har en genomskinlig egenskap som gör den till ett mycket trevligt material att använda i belysning. Dess fysiska uttryck och egenskaper innebär att varje del har en unik ton och mönster, vilket ger varje lampa ett unikt uttryck. De största alabasterstenbrotten ligger i Spanien, vilket gör det ännu mer meningsfullt för oss. Vi är ett av väldigt få varumärken som också använder den tobaksfärgade alabastern, vilken är ett derivat från vit alabaster och som bara finns på en enda plats i Spanien.

Ett urval objekt som vi tror du skulle gilla

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro