Skip to main content

Utforska Österlens hemligaste trädgård

I utkanten av Kivik, det lilla kustsamhället på Österlen, finns en två hektar stor undangömd botanisk pärla. Här har Ingalill Nyström, som är docent och universitetslektor i konservering, skapat Ulriksdals Trädgård, en plats som är näst intill okänd för Österlenborna själva. Den botaniska trädgården stoltserar med över 500 växtarter, varav 50 av dem är olika typer av äppelträd.

Ingalills vision för den magiska tillflyktsorten har varit att skapa en plats för kreativitet, gemenskap och rekreation – en arena där botanik kan förenas med kultur, konst och hantverk. Trädgården är inspirerad av Arts and Crafts-rörelsen, som under mitten på 1800-talet uppstod i Storbritannien i ett försök att reformera design och utsmyckning genom att förorda hantverksföremål i motsats till det maskintillverkade.

”Vid ankomst förses besökare med en karta av området som listar den många skulpturer och konstföremål som figurerar under träden, bland buskarna och utmed den konstgjorda dammen.”

Här återfinns sagolika verk från bland andra Helena Åkesson Liedberg, Josefin Mollberg, Amalia Bille, Annkristin Andersson och Freja Hillfon Liungman.

Huset, vars grundstomme uppfördes redan under 1870-talet, hyser ett litet trädgårdskafé och intill finns ett vackert växthus som inretts med antikviteter och vintagepjäser som alla är till salu.

Kontakt

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro