Skip to main content

9 skånska ställen för en riktigt god fikapaus

Svensk fika har satt sina spår över hela världen. I Skåne är är det en del av vår livsstil och det råder ingen brist på bra kaféer och kaféer runt omkring.

Här är vår lista över exceptionella skånska platser för att ta en fikapaus.

01
Atrium
Malmö

En av våra favoritplatser i Malmö för att ta en kaffe och kanske jobba lite är Atrium. Att döma av antalet andra besökare i det luftiga kaféet är vi inte de enda som älskar att tillbringa tid där – vi är många som ser det som ett andra vardagsrum.

Atrium öppnade 2015 och drivs av man och hustru Adrian Ndreca och Natalia Andersson. Kaféet är välkomnande, ljust och vänligt. Gör som vi gör: gå dit tidigt, beställ ett av frukostpaketen med kaffe, äppeljuice och surdegsmackor och bara häng kvar så länge du vågar utan att skämmas.

02
Söderberg & Sara
Ystad

Söderberg & Sara, som 2018 röstades fram som Sveriges bästa café 2018 (och är för närvarande på sjunde plats, vilket gör det till det näst bästa i Skåne efter Olof Viktors i Glemmingebro), fortsätter att överraska oss med sina goda bakverk och trevliga service. Det är verkligen ett typiskt kvarterskafé som alla önskar att man hade nära. Vi kan skatta oss lyckliga – Söderberg & Sara ligger mindre än en 10-minuters bilresa från TypeO.

Söderberg & Saras mini-emporium (de ligger även bakom Söderberg & Sara i Malmö, Hedvigdals pizzaställe i Malmö och den populära Pastafabriken i Glemmingebro) drivs av Tilde Möller, Per Söderberg och Per Extor, en produktiv trio som aldrig slutar att överraska med sina nya satsningar. Glöm inte att prova kouigh amann, som av New York Times beskrivs som det fetaste bakverket i hela Europa, medan du är på Söderberg & Sara.

Now Open

Stay at TypeO Loft
– a Secluded and Shoppable One-Room B&B in the South of Sweden

Discover TypeO Loft

03
Mat- & Chokladstudion
Malmö

Det är väldigt många saker som mästarna på Mat & Choklasstudion i Malmö gör bra. Deras vegetariska lunch är alltid lika smarrig, liksom deras stora urval av bröd. Där de verkligen utmärker sig är skapandet av de mest utsökta och fantasifulla desserter och bakverk. Inte undra på – konditor Joel Lindqvist, som driver Mat & Chokladstudion, tilldelades 2014 titeln dessertmästare i Kanal 5:s Dessertmästarna.

Vårt tillvägagångssätt när vi tar itu med den mycket svåra uppgiften att välja vad vi ska beställa här är helt enkelt att låta personalen guida oss genom utbudet och sedan sätta ihop en tallrik med åtminstone en handfull olika alternativ att dyka ner i. Det är som att komma till himmelriket (om himlen var ungefär som Willy Wonka & Chokladfabriken).

04
Kaffestugan Alunbruket
Brösarp

År 1930 serverade kalaskokerskan Hilda Nilsson sin första kopp kaffe till gästerna i sitt hem, en bondgård från 1700-talet nära Andrarum alunbruk. Detta gör henne till en riktig pionjär inom kvinnligt företagande i Skåne. Kaféet är Skånes äldsta och drivs än i dag av hennes familj i rakt nedstigande led.

Att besöka kaféet är verkligen som att resa tillbaka i tiden. Fikat avnjuts antingen inomhus eller utomhus, omgiven av en lummig gammaldags trädgård. Vår favorit på menyn är Alunbrukets kakfat, som består av ett utsökt sortiment av godsaker precis så som Hilda har serverat det i över 90 år. Är det inte fantastiskt?

05
Byvägen 35
Sankt Olof

2012 återvände man och hustru Matti och Iwona Holgersson till Skåne (och Mattis hemstad) efter att ha arbetat inom gastronomi i Köpenhamn. Ett nedlagt snickeri i den pittoreska byn Sankt Olof gav dem en ny start i livet och en plats att utforska sin gemensamma kärlek till surdegsbak.

Idag har familjeföretaget, en mindre kedja av ekologiska bagerier och kaféer, vuxit till att omfatta inte mindre än fyra olika platser (i Sankt Olof, i Ystad, i Borrby och i Simrishamn). Vi älskar fortfarande den ursprungliga platsen bäst och åker gärna dit året om. Missa inte veckans höjdpunkt – på söndagar är det pizzadag på Byvägen 35.

06
Broder Jakobs
Lund

Universitetsstaden Lund har gott om platser att träffas på för en god fika. Men det ställe vi gärna återvänder till gång på gång är Broder Jakobs, beläget i hjärtat av staden och ett par minuters promenad från tågstationen.

I detta hemtrevliga familjeägda bageri och kafé är det alltid trångt, så det är bara att hitta en ledig plats på en soffa och klämma in sig. Den främsta anledningen till att komma hit är de läckra bakverken. Missa inte kanel- eller kardemummabullarna eller det veganska vetebrödet fylld med smaskig äppelkompott.

07
Loshult Handelsbod
Loshult

Vi har sagt det förut och vi säger det igen … De glutenspäckade godbitarna från Loshult Handelsbod är verkligen värda att köra över halva Skåne för. Vi har lagt ner många år på att hitta Sveriges bästa kanelbullar och vi har äntligen hittat dem – i en liten by belägen i norra Skåne.

Bageriet, som är inrymt i en underbar gammal trävilla som restaurerat av ägarna Salli och Raphael Bartke, säljer även en rad olika spännande matbröd. Ta dig hit tidigt (eller beställ i förväg) om du vill slippa köa.

08
Brödkultur 2.0
Helsingborg

Vi sprang på denna pärla när vi besökte Sofiero, slottet som tidigare var en av den svenska kungafamiljens sommarnöjen, beläget fem kilometer norr om Helsingborg. Brödkultur ligger i Sofieros tidigare stall, som har byggts om till bageri och kafé.

Brödkultur 2.0:s starka sida är hantverksmässig brödbakning – något som nästan gick förlorat då industriellt brödtillverkning tog över i början av 1900-talet. På Brödkultur 2.0 är bröden gjorda av Krav-märkt mjöl och utan tillsatser. Det går också att köpa jäskorgar och mjölpåsar med sig hem om man vill prova på att baka eget bröd.

09
Flickorna Lundgren
Skäret

Systrarna Lundgren, som gett namn åt kaféet och restaurangen inhyst i en gammal timmerstuga, var sex till antalet. Greta, Anna, Ebba, Rut, Britt-Marie och Ellas föräldrar köpte sig den gamla fiskarstugan 1927 och började renovera den för att bli familjens fritidshus. När familjen senare drabbades av ekonomiska svårigheter kom äldsta syster Greta på idén att starta ett kafé på platsen. Snart var alla sex systrarna inblandade i den spirande verksamheten.

Klassikern på Flickorna Lundgren är vaniljhjärtat, ett hjärtformat mördegsbakverk som fyllts med vaniljkräm. Det sägs att den svenske kungen Gustaf VI Adolf, som ofta stannade till för att fika medan han var i Skåne, brukade ha med ett urval av växter och sticklingar i utbyte mot en låda med vaniljhjärtan.

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro