Skip to main content

Var ska man äta vad på Österlen 2022

Österlen har varit ett favoritsemestermål sedan 1800-talets överklass bestämde sig för att den behövde lite avslappning och ledighet. Resten av oss dödliga följde snart efter. På Österlen, där vi har turen att bo, har det sedan dess poppat upp ett flertal bra restauranger och andra matdestinationer. Många av de lokala restaurangerna är öppna året runt medan en del endast slår upp portarna under den hektiska sommarsäsongen. Den gemensamma nämnaren är god tillgång till ett rikligt utbud av lokala råvaror, kött och fisk.

Följande lista är en shortlist över våra favoritrestauranger och destinationer för att äta och dricka. Vi kommer att försöka hålla den uppdaterad allt eftersom tiden går och nya kulinariska upptäckter görs.

01
JH Matbar
Ystad

Det är på tiden att Ystad, en av Sveriges populära sommarstäder, får ett ställe där man bara kan slinka in för ett glas riktigt gott vin och en tallrik fantatiskt väl tillagad mat. JH Matbar erbjuder just det och faktiskt mycket mer.

Den avslappnade stämningen skapas av det unga ägarparet Christoffer och Malin Jedenstam Herbst som tar emot bordsbokningar men sparar också plats för ett antal walk-ins varje kväll. Den lite strama inramningen fungerar som en minimalistisk bakgrund för säsongsbetonad mat, där smakerna står för de starka intrycken, vilka är allt annat än spartanska.

02
Pastafabriken
Ingelstorp

På Pastafabriken i Ingelstorp kretsar menyn inte helt otippat kring pastarätter som kombinerats med lokalt producerade ingredienser. Restaurangen ligger en aning gömd precis intill huvudvägen genom i byn, cirka 20 minuters bilresa från TypeO Loft. Även om portionerna är ganska små på Pastafabriken i Ingelstorp, är de riktigt välsmakande tillsammans med husets surdegsbröd som ackompamjerar varje rätt. Penne med Nduja och färska örter är ett måste om du gillar något med lite hetta.

Sommartid är restaurangen alltid livlig när stamgästerna samsas om utrymmet med semesterfirare i denna före detta bilverkstad, sedermera dansrotunda och nu restaurang. Den rymliga uteplatsen vetter rakt söderut med utsikt över den egna grönsaks- och örtagården.

Vårt B&B är öppet

Bo på TypeO Loft
– ett avskilt enrums-B&B i Skåne där all inredning är till salu

Upptäck TypeO Loft

03
Talldungens Gårdshotell

Med sitt läge mitt bland Brösarps böljande kullar och ett stenkast från stranden, serverar Talldungens Gårdshotell hederlig och rättfram mat gjord på närproducerade råvaror.

Vi älskar den vänliga atmosfären, den uppmärksamma personalen, den omfattande vinlistan, som för övrigt huvudsakligen består av naturviner, och naturligtvis den starkt medelhavsinfluerade maten. Den lite udda interiören bidrar till känslan av att vara hemma hos en excentrisk släktings rymliga sommarbostad, och kan du bara fantisera dig förbi den ofta svala havsbrisen, (filtar finns till hands) går det att ana en viss medelhavskänsla i den muromgärdade trädgården.

04
Köpmangatan 6
Borrby

Det har börjat puttra lite i den kanske lite förbisedda byn Borrby. Ett babyblått hus, precis vid huvudgatan har av Linn Hunter och Tobias Dagerås förvandlats till ett värdshus, bistro och vinbar med uttalade medelhavsambitioner.

Den mycket prisvärda menyn är späckad med smakliga snacks – Nocellara-oliver, Serrano- och Iberico-skinkor och ostar – att ackompanjera aperitivon. Förrätterna består bland annat av Yurritasardiner och Boquerones och bland huvudrätterna finns bistroklassiker som Råbiff och Boeuf Bourguignon. Toppa retrokänslan med en Glace au Four som avslutning.

05
Strandkompaniet
Löderups Strandbad

Hipsterfaktorn är hög och vi uppskattar verkligen de rökta korvarna och de stora hamburgarna, tillagade av väldigt lokala råvaror, införskaffade “inom cykelavstånd”, av de skäggprydda och ärmtatuerade ägarna till Strandkompaniet, beläget vid Löderups Strandbad.

Vi försöker tajma våra besök till sen middagstid när folkmassorna från stranden är borta och vi kan njuta av en, två eller flera av rätterna och en, två eller flera av Strandkompaniets egna öl Löderups Lager. Om livemusik inte är din grej, kolla deras hemsida eller ring, eftersom någon spelar live flera (men inte alla) dagar i veckan under högsäsong.

06
Le Petit Bistrot
Ystad

Krögaren och kocken Crister Svantesson, en nestor inom restaurangbranschen, var med och introducerade det nya franska köket i Sverige för längesedan. Nu driver han Le Petit Bistrot i Ystad tillsammans med dottern Jennie och svärsonen Jonas.

Med plats för 20 sittande gäster är Le Petit Bistrot precis den där mysiga kvarterskrogen att titta förbi för en spontan men oklanderligt tillagad måltid. Svantessons meny är ständigt föränderlig och han lagar vad dagsformen inspirerar honom till. Ofta återkommande på den korta menyn är färska ostron, kalvtartar, minutbiff, ankconfitering och Tarte Tatin.

07
Villa Strandvägen
Ystad

Österlen är hemvist åt många utmärkta restauranger där måltiderna är rejäla och atmosfären är bekvämt tillbakalutad – lite som livet i stort här. Villa Strandvägen skiljer sig lite från det stora flertalet med sin inriktning åt lite mer klassisk fine-dining, där syftet med måltiden är att fira något speciellt eller kanske för att impa på svärföräldrarna.

Restaurang Villa Strandvägen ligger bokstavligen ett stenkast från Ystads vita sandstränder, i en grosshandlarvilla i Jugendstil. Restaurangen är genomgående högt rankad till sammans med det egna boutiquehotellet.

Upptäck alla våra smultronställen på Österlen och i Skåne

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro