Skip to main content

Lev strandliv på Österlen

Södra Sveriges och Österlens stränder är med rätta världsberömda (åtminstone i Sverige). De sträcker sig ofta kilometervis och den finkorniga vita sanden är mjuk och varm att lägga filten på. Bäst av allt är att avståndet från TypeO Loft aldrig är särskilt långt. Och som en bonus är vägarna dit mysiga och natursköna.

Österlens stränder ligger med få undantag i relativt lantliga miljöer, vilket är en av deras största fördelar. Du kan i de flesta fall vara säker på att inte behöva armbåga dig till en egen sanddyn eller hoppa över andras strandhanddukar för att komma till vattnet. Härliga stränder finns längs hela Skånes kust, men här är några av våra personliga favoriter i vår närhet.

01
Sandhammaren

Sandhammaren är antagligen den mest kända av våra lokala stränder då den har den officiella titeln som Sveriges bästa strand. De glittrande vita sanddynerna följer kusten i över 5 kilometer. Gott om plats för bad, kitesurfing och bättra på solbrännan alltså.

Under de mest intensiva dagarna, som sommarhelger och högsäsongsveckor i juli och augusti kan parkeringsplats vara hårdvaluta, och felparkering på Sandhammaren är inte uppskattat! Ett tips är att köra lite längre till den västra delen av Sandhammaren vid Tyge Å, och nå stranden via Backåkra.

02
Knäbäckshusen & Rörum

Sommarkänslan vid Knäbäckshusens strand vid Rörum är svårslagen. Åtminstone sommartid. Sandstranden vetter mot öster så perfekt för ett badbesök från morgon till eftermiddag. Tysta och slingrande smala vägar leder genom gles bebyggelse ner till stranden och påminner oss lite om somrar i södra Europa.

Stranden vid knäbäckshusen strand är lång och smal, med ekar och tallar som hänger ut över vattnet och ger skugga om det behövs. Ta med en picknickkorg.

Vårt B&B är öppet

Bo på TypeO Loft
– ett avskilt enrums-B&B i Skåne där all inredning är till salu

Upptäck TypeO Loft

03
Löderups strandbad

Löderups strandbad är förmodligen centrum för Österlens strandliv. Stor parkeringsplats, restauranger och glasställen gör Löderups strandbad livligare än de flesta i området. Om du vill se och bli sedd och inte har något emot att dela på utrymmet med lite fler än på andra stränder i området, kan det här vara den perfekta platsen.

Den kända restaurangen Strandkompaniet kommer att hålla din kurrande mage tyst både till lunch och middag om du vill stanna sent.

04
Mossbystrand

Lite närmare oss på TypeO Loft erbjuder Mossbystrand både fina vita sanddyner täckta av vass för att skydda mot vinden. Som vanligt samlas de största folkmassorna närmast den officiella parkeringen, där glasskiosk och korvkiosk också råkar befinna sig.

Det rekommenderas starkt att åka lite längre västerut, antingen till fots eller med bil, om du vill vara lite mer för dig själv. Och om du känner dig sugen på nåt att äta är den fantastiskt pittoreska lilla restaurangen vid Hörte brygga, ytterligare ett par kilometer västerut, en kanondestination för lite mat.

05
Haväng

Stranden vid Haväng nås via några av Skånes vackraste slingrande vägar genom äppelodlingar och över böljande kullar. Sätt upp ditt strandläger för dagen på ängarna högt ovanför vattnet för att njuta av utsikten, eller gå ner till den smala sandstranden för att simma. Vattentemperaturen skulle vi bäst beskriva som “uppfriskande”, även mitt i sommaren, men atmosfären är inget inget mindre än magisk.

Området är stort så du behöver inte oroa dig för att känna dig inträngd. Men som vanligt, försök att komma så långt bort från parkeringen som möjligt.

Upptäck alla våra smultronställen på Österlen och i Skåne

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro