Skip to main content

9 oumbärliga skånska upplevelser för konstälskare

Skåne är – och har alltid varit – en plats för konst och stora konstupplevelser. Ett exempel på detta är det årliga konstevenemanget Konstrundan, då 500 professionella konstnärer, hantverkare och designers öppnar dörrarna till sina ateljéer och arbetsplatser för allmänheten, vilket gör den till världens största konstutställning.

Men det slutar inte med det. Flera konstgallerier och konstmuseer i världsklass ligger utspridda i regionen. Somliga i urban miljö, andra lite mer avlägset belägna. Vissa visar konst i strama vita utrymmen, medan andra placerar konsten direkt i naturen. Utforska vår lista av Skånes bästa platser för spännande konst.

01
Wanås Konst
Knislinge

För cirka 30 år sedan började författaren Marika Wachtmeister samla och ställa ut konst i parkområdet och skogarna runt Wanås, familjens slott från 1700-talet beläget en bit norr om Kristianstad. Hon upptäckte sin stora kärlek till konst under 1960-talet, då hon och hennes familje bodde i New York.

Konstsamlingen och det majestätiska landskapet den visas upp i är båda lika imponerande. Våra favoritinstallationer inkluderar verk av Marina Abramovic, Dan Graham, Antony Gormley och Sissel Tolaas. Även om många konstverk är permanenta anordnar Wanås också tillfälliga utställningar – som de omdiskuterade, rosasprejade fåren av konstnären Henrik Plenge Jakobsen som betar på markerna. Se till att även besöka restaurangen och kaféet.

02
Olseröds Konsthall
Degeberga

Olseröds Konsthall, en konsthall för samtidskonst belägen i en lada i lilla Degeberga, är skapad av inredningsstylisten Anette Mörner och hennes man, galleristen Axel. Tillsammans har de skapat en avlägsen konstdestination som alltid lyckas imponera, överraska och glädja.

Besökare välkomnas till parets eget hem, en fyrlängad skånegård, där en av de före detta ladorna byggts om till en luftig och ljus kuliss för att hysa verk av några av Sveriges mest intressanta samtida konstnärer. Sedan starten 2016 har Fredrik Wretman, Maria Finn, Åsa Jungnelius, Jakob Solgren och – våra personliga favoriter – Lena Willhammar, Mirja Ilkka och Niki Cervin ställt ut här.

Vårt B&B är öppet

Bo på TypeO Loft
– ett avskilt enrums-B&B i Skåne där all inredning är till salu

Upptäck TypeO Loft

03
Kivik Art Centre
Kivik

Att närma sig Kivik Art Center är en motsägelsefull upplevelse. De böljande fälten, pittoreska äppelodlingar och gulliga små hus är inte traditionella miljöer för konst, design, arkitektur och skulpturala verk. Ändå har Kivik Art Center, som grundats av Thomas Kjellgren och Sune Nordgren, hittat sin plats mitt i den skånska naturen.

Konstcentret är öppet dagligen hela sommaren och består av permanenta utställningar av Snøhetta, fotograf Tom Sandberg, arkitekt David Chipperfield, skulpturkonstnär Antony Gormley och arkitekterna Petra Gipp och Gert Wingårdh, för att nämna några. Venturo, ett organiskt format hus av Matti Suuronen, är konstcentrumets reception och kafé. Varje år läggs nya tillfälliga utställningar till de permanenta.

04
Galleri Arnstedt
Östra Karup

Låt inte den pittoreske, anspråkslösa fasaden på Galleri Arnstedt lura dig. Innanför väggarna på denna charmiga konsthall i Östra Karup, belägen i nordvästra Skåne, visas spännande konst av några av Nordens mest intressanta nya konstnärer. Några av våra favoritutställningar har varit av textilkonstnären Diana Orving, bildkonstnären Andreas Eriksson och skulptören och målaren Staffan Nihlén.

Galleriet, som är inrymt i en före detta kvarn, består av ett boningshus, ett stall och en skulpturpark. Ett mångårigt samarbete med Malmö Konsthögskola mynnar ut i ett par examensutställningar varje år.

05
Obra
Malmö

Håll ögonen på Obra, en malmöitisk plattform för samtidskonst. Med ett uppdrag i att introducera konst för både etablerad och ny publik skapar Tomás Giraldo-Feener, som grundade projektet tillsammans med fotografen Petra Bindel, utställningar som vill väcka samtal om konsten och med de deltagande konstnärerna.

Sedan man lämnade sina tidigare lokalen i Malmös hamnområde står Obra utan besöksadress. Men håll ögonen öppna för vad som komma ska – det kommer att vara väl värt väntan.

06
Landskrona Konsthall
Landskrona

Som ett av Sveriges ledande konstmuseer, beläget i en liten stad mest känd för sin tidigare tunga industri, har det etablerat sig som en kraft att räkna med inom sitt område. Det börjar med själva byggnaden. Den lågbyggda paviljongen av Fritz Jaenecke “flyter” ovanför marken i den frodiga grönskan i den omgivande Slottsparken. På baksidan finner man en finstämd och vacker japansk trädgård, skapad 1989 av Ulla Mohlin.

I den omgivande parken finns en permanent utställning som omfattar ett tjugotal verk av olika konstnärer och designers. Tillfälliga utställningar arrangeras under hela året och lockar flera intressanta skapare, konstnärer och formgivare från när och fjärran.

07
Fabriken
Bästekille

Om du gillar skandinavisk och svensk konst och design är ett besök på Fabriken i Bästekille ett måste. Skulptörerna Hertha Hillfon och Barbro Bäckström, fotograferna Dag Hammarskjöld och Jean Hermanson, glaskonstnären Josh Simpson, målaren William Bell och multikonstnären Nina Westman har alla ställts ut på Fabriken.

Fabriken får genomgående höga betyg för sitt urval och sätt att visa intressanta verk i en ovanlig miljö. Den tidigare reservdelsfabriken ger gott om utrymme för att lyfta fram varje verk.

08
Malmö Konsthall
Malmö

Ett stenkast från Malmös tågstation Triangeln erbjuder Malmö Konsthall en kontemplativ fristad från stadens liv och rörelse. Konsthallen ritades av arkitekten Klas Anshelm, som var starkt inspirerad av skulptören Constantin Brâncușis ateljé i Paris. Konsthallen har byggts av betong, glas, trä och aluminium och stod färdig 1974.

Malmö Konsthall har genom åren visat upp verk av kända konstnärer som Louise Bourgeois, Olafur Eliasson, Ernesto Neto, Damian Ortega och Rosa Barba, för att nämna några. Restaurang Smak, som också ligger här, serverar en utsökt lunchbuffé och den lummiga innergården är perfekt för en mysig eftermiddagsfika.

09
Skissernas Museum
Lund

Skissernas Museum i Lund är ett unikt konstmuseum som fokuserar på den konstnärliga skapandeprocessen. Den innehåller världens största samling skisser, modeller och förarbeten till svensk och internationell offentlig konst. De stora utställningssalarna rymmer modern och samtida konst – från små blyertsteckningar till monumentala målningar och gipsskulpturer.

När du njutit klart av verk av bland andra Henri Matisse, Henry Moore, Fernand Léger eller Isaac Grünewald rekommenderar vi starkt den fina restaurangen. Fenomenal mat tillagas i ett öppet kök och serveras i den avskalade men varmt inredda matsalen.

Upptäck alla våra smultronställen på Österlen och i Skåne

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro