Skip to main content

Trampa dig fram genom Skåne

Att träningscykla tycker vi är ett härligt sätt att komma ut och röra på sig. Vägarna runt TypeO Loft är både omväxlande och lugna. Oavsett om du har en elcykel att trampa på eller när en dröm om att delta i Tour de France på din ovärderliga kolfibercykel, bjuder det böljande landskapet på vackra vyer så väl som en del utmanande backar.

Vi har samlat ihop några sköna cykelturer som vi själva kör då och då. Självklart finns det massor med andra sträckor att välja på, liksom gott om grusvägar för inbitna gravelcyklister.

01
Hunnestad – Högestad – Baldringe

Denna cykeltur sträcker sig över 26 kilometer och är en perfekt morgonrunda. Från TypeO Loft cyklar man upp för backen mot Krageholmssjön, genom en lummig bokskog och ut över fälten förbi Krageholms slott mot Sövesta.

Turen fortsätter över de böljande fälten fram till Högesta Slott. Mitt i byn tar man vänster och cyklar genom allén mot Baldringe. Vid Baldringe kyrka, ta vänster och trampa tillbaka mot Sövesta. Vid huvudvägen genom Sövesta (där man kan stanna för en kopp kaffe på Ladan & Loftet, ta vänster igen och höger vid kyrkan. Nu är du på samma väg som du började och tar dig åter till TypeO Loft via Krageholm.

02
Hunnestad – Blentarp – Slimminge

Denna 40 kilometersrunda är en av våra favoriter. Rundan bjuder på både vilsamma platta raksträckor och en del riktigt krävande backar. Och inte minst ett bra ställe för en kopp kaffe ungefär halvvägs. Med TypeO Loft som utgångspunkt, cykla längs Gamla Lundavägen genom Skårby och fortsätt mot Blentarp. Väl framme i Blentarp finns det både kaffe och kakor att stärka sig med på Wahlgrens innan turen går vidare uppför gissningsvis en av Skånes tyngsta backar som leder till byn Slimminge.

De som tror att cykla i Skåne alltid är enkelt och dessutom platt som en pannkaka kommer ganska snart att bli (glatt?) överraskade av vägen som innehåller ganska mycket höjdskillnader. Rulla genom byn och ta sedan vänster mot Rögla över fortsatt rullande landskap med ömsom uppförsbackar och ömsom sköna utförslöpor. Vid Rögla, ta höger mot Ystad och följ Gamla Lundavägen tillbaka till TypeO Loft.

Now Open

Stay at TypeO Loft
– a Secluded and Shoppable One-Room B&B in the South of Sweden

Discover TypeO Loft

03
Hunnestad – Nybrostrand – Ystad – Svarte

Denna cykelturen sträcker sig runt 46 kilometer och börjar på samma sätt som nummer 1 på listan. Vid T-korsningen i Högesta håller man dock höger och följer vägen i en lång härlig utförslöpa ner mot väg 19, perfekt för ett hastighetsrekord att skryta med på Strava. Korsa vägen och fortsätt rakt fram längs Fårarpsvägen hela vägen till T-korsningen vid Österlenkryddor. Här tar du vänster mot Nybrostrand och följer sen en relativt plan sträcka fram till Nybrostrand. Under somrarna lockar de danska wienerbröden på Fritidsbaren till en fikapaus.

Vänd sedan höger mot Ystad och cykla genom tallskogen, helt avskild från motortrafik, genom Ystad och längs med vattnet mot Svarte där du svänger höger mot Skårby. Passera förbi Marsvinsholms slott, byggt 1648 då Skåne var danskt, och fortsätt rakt fram under E65 fram till Skårby. Ta höger igen på Gamla Lundavägen i ett par kilometer åter till TypeO Loft.

04
Hunnestad – Ystad – Kåseberga

Denna runda är ungefär 65 kilometer lång och kan göras som en tur/retur längs samma väg över Svarte, längs med havet genom Ystad och doftande tallskog över Nybrostrand fram till Kåseberga. Pausa med en god lång lunch, kolla in skeppssättningen Ale Stenar som sägs härstamma från Järnåldern.

När du turistat klart i Kåseberga, vänd hemåt antingen genom att rulla samma väg tillbaka eller ta vänster vid Nybrostrand och cykla över Fårarp, Högesta, Sövesta och Krageholm för att ta dig tillbaka till TypeO Loft.

05
Hunnestad – Hörte – Skanör Falsterbo

Denna runda är lite längre och går fram och åter längs samma väg. Om vindriktningen är som den brukar får man kämpa på utvägen men belöning i form av medvind på hemvägen. Totalt blir rundan cirka 140 kilometer lång och går då hela vägen fram till Skanör och Falsterbo.

Cykla ner till Svarte från TypeO Loft och sväng sedan till höger längs med kusten. Hela vägen längs vattnet går att cykla avskilt från motortrafik, vilken åtminstone sommartid kan vara ganska tät på sträckan. Pausa vid Hörte Brygga som serverar kanongod lunch och kall öl på sommaren. Om du vill och orkar, fortsätt hela vägen till Skanör och Falsterbo, som också bjuder på bra matställen eller god glass på Da Aldo innan vägen tillbaka påbörjas.

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro