Skip to main content

Varva ner på Skånes 5 bästa wellnessretreats

Varje år strömmar besökare till Skåne för att få ta del av där lite bohemiska, ‘slow living’-livsstilen som regionen är känd för. Utforska det vackra landskapet, de pittoreska byarna, de kulinariska höjdpunkter och de kulturella sevärdheterna i din egen takt.

Finns det något bättre sätt att komma lugna sinnena än att besöka ett av regionens spa? Vi listar 5 härliga spaupplevelser i Skåne.

01
Andrum Spa
Höör

Skånes vackraste spa ligger otippat nog i Höör, ett samhälle som sällan kommer på tal när det handlar om platser att utforska i Skåne. Andrum Spa, som drivs av Svenska kyrkan och är designad av den Lundabaserade arkitekten Johan Sundberg, påminner på många sätt om Peter Zumthors mästerverk Therme Vals.

Vattnets helande egenskaper spelar en central roll på Andrum Spas, vars design inspirerats av nordiska wellnessritualer som finskt bastubad och bad i varma källor på Island. Boka in den 50 minuters långa massagen med varma stenar för den ultimata energiboosten.

02
Ystad Saltsjöbad
Ystad

1896 lämnade apotekaren och lokalpolitikern Salomon Smith en motion om att bygga ett hotell längs sandstränderna i Ystads utkant. Förutom möjligheten att njuta av ett dopp i Östersjön skulle hotellet även komma att erbjuda inomhus- och utomhuspooler i varierande temperaturer.

Idag har Ystad Saltsjöbad vuxit till ett av Sveriges mest populära hälsodestinationer. Spaanläggningen har 139 rum och sviter, ett spa med namnet Lido, flera behandlingsrum, en lounge, en bar som heter Nero och restaurangerna Port och Gildas.

Vårt B&B är öppet

Bo på TypeO Loft
– ett avskilt enrums-B&B i Skåne där all inredning är till salu

Upptäck TypeO Loft

03
Torekov Hotell
Torekov

Piren, fiskestugorna i hamnen och sjöfartsmuseet vittnar alla om Torekovs förflutna som fiskeläge. Ett par kilometer söder om hamnen ligger Torekov Hotell, ett hotell och spa som speglar stadens intima och avslappnade atmosfär.

2020 genomgick Torekov Hotell en stor ombyggnad. Ombyggnaden resulterade i en utökad spaavdelning som numera erbjuder ett brett utbud av pooler – två japanska utomhuspooler, en massagepool, en stor uppvärmd utomhuspool och ett isbad, för att nämna några. En av hotellets signaturbehandlingar är den avslappnande anti-stresskuren med magnesiuminpackning.

04
Hotel Skansen
Båstad

Båstad, som blivit känd som Sveriges tennishuvudstad eftersom staden är värd för den årliga tennisturneringen Swedish Open, har alltid varit ett tillhåll för älskare av det goda livet. Staden är också känd för sitt kallbadhus som har lockat hälsomedvetna besökare sedan 1800-talet.

När det tidigare badhuset förstördes av stormbyar byggdes ett nytt i dess ställe 2009 och tillhör nu spahotellet Skansen. Här möter gamla traditioner de nya – vi gillar särskilt hur kallbadhuset vid havet ställs intill hotellets eleganta infinitypool. Missa inte Sand, hotellets populära restaurang, där lyxiga skaldjursplatåer kan avnjutas.

05
The Lodge
Genarp

Högt över de täta skogarna och steniga höjderna i Romeleåsen blickar The Lodge ut över landskapet nedanför. Detta hotell är i New England-stil, komplett med rotting, tunga trämöbler, handskrivna strandskyltar och gjutjärnskaminer, beskrivs som en svensk tolkning av en amerikansk getaway.

Det 1 000 kvadratmeter stora spaet Honulele har flera behandlingsrum, en sal för yoga och en 12 meter lång infinitypool. En 4-rätters middag avnjuts på hotellets restaurang Heaven – vi rekommenderar att du bokar bord några veckor i förväg.

Upptäck alla våra smultronställen på Österlen och i Skåne

Discover All Our Favourite Spots in Österlen and Skåne

Contact

TypeO
Gamla Lundavägen 418
271 91 Ystad
Sweden

Select currency
EUREuro